Πίστεψε στα ταλέντα σου

Οι 5 πυλώνες της ευτυχίας

Θετικό συναίσθημα

Όπως η ευτυχία και η χαρά, αλλά και η ανακούφιση, η περηφάνια, η ικανοποίηση. Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να βλέπει το παρελθόν με περηφάνια, το παρόν με ευχαρίστηση και να σχεδιάζει το μέλλον με ελπίδα και σιγουριά.

Ενασχόληση

Ενασχόληση με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Ο Mihaly Csikszentmihalyi, ένας από τους συνιδρυτές αυτής της προσέγγισης, ορίζει την αληθινή ενασχόληση ως «ροή», δηλαδή την ενασχόληση σου με κάτι που σε κάνει να «χάνεσαι» επειδή σε καλύπτει και σου προκαλεί ένα έντονο συναίσθημα έκστασης.

Σχέσεις

Όλες οι σχέσεις θεωρούνται βασικές για την επίτευξη της ευτυχίας.

Νόημα

Εδώ το νόημα αναφέρεται στον σκοπό τι νόημα ζωής δίνει στον καθέναν αυτό που κάνει. Είναι το κίνητρο πίσω από την όποια προσπάθεια.

Επίτευξη

Εδώ αναφερόμαστε στο κυνήγι της επιτυχίας του στόχου. Η επίτευξη του μπορεί να πυροδοτήσει τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της ευτυχίας.

Η θετική ψυχολογία έχει ως στόχο την ενίσχυση των θετικών χαρακτηριστικών που ήδη διαθέτουν τα άτομα και των θετικών εμπειριών που βιώνουν. Είναι η πρακτική που μας βοηθάει να σκεφτούμε ότι κάτι μπορούμε να το πετύχουμε πιο αποτελεσματικά με το να επικεντρωθούμε σε αυτά που ήδη κάνουμε καλά και να τα ενισχύσουμε ώστε να πολλαπλασιαστούν. Η βασική διαφορά της θετικής ψυχολογίας από την κλασική ψυχοθεραπεία είναι ότι δίνει κυρίαρχη έμφαση στην ενίσχυση των θετικών χαρακτηριστικών και βιωμάτων. Η θετική ψυχολογία βέβαια συνδυάζεται πολύ καλά με τη συμβουλευτική και την ενδυνάμωση, όπου επίσης ασχολούνται με την αναγνώριση και ενίσχυση των δυνάμεων των ατόμων.

Η θετική ψυχολογία εφαρμόζεται σε όλες τις πιθανές καταστάσεις της ζωής μας. Εφαρμόζεται στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον χώρο της υγείας, στον αθλητισμό και όπου αλλού μπορούμε να σκεφτούμε. Εφαρμόζεται σε μεμονωμένα άτομα, σε ομάδες, ή και σε ολόκληρους οργανισμούς. Ιδρυτής της τάσης της Θετικής ψυχολογίας θεωρείται από το 1996 ο Martin Seligman. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που αναφέρθηκαν στα θετικά συναισθήματα όπως η ευδαιμονία, ο καλός χαρακτήρας, η καλή ζωή και οι αρετές. Οι αρχαίοι Έλληνες όπως και διάφορες θρησκείες και φιλοσοφικά ρεύματα ασχολήθηκαν με θέματα όπως η ευγνωμοσύνη, η υπεροχή, η καλοσύνη και άλλες θετικές έννοιες. Martin Seligman ερευνώντας διαχρονικά τις αξίες και τις αρετές, τις οποίες θεωρούν οι άνθρωποι σημαντικές, κατέληξε σε πέντε βασικούς πυλώνες από τους οποίους αποτελείται η ευτυχία.

Σύμφωνα λοιπόν με την θετική ψυχολογία, η ευτυχία εξαρτάται από εμάς όταν στοχεύσουμε σε αυτήν. Μπορούμε να ευτυχίσουμε δημιουργώντας τη δική μας θετική αυτο-εκπληρούμενη προφητεία, καλλιεργώντας τα θετικά μας συναισθήματα, δεσμευόμενοι σε αληθινές και ειλικρινείς σχέσεις, παραμένοντας ενεργοί, και δίνοντας νόημα σε κάθε επιλογή μας. Σύμφωνα με τη Barbara Fredrickson και τη θεωρία της «Διεύρυνσης και Δόμησης» τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν τη σκέψη, μας βοηθούν να βλέπουμε εναλλακτικούς τρόπους στην αντιμετώπιση των θεμάτων μας, διευρύνουν τη μάθηση, μειώνουν το άγχος και οι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Η Θετική Ψυχολογία επιχειρεί με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο να δώσει τρόπους και κλειδιά ώστε να μπορούμε να συνδεόμαστε με τα θετικά μας συναισθήματα, να μπορούμε να τα βιώνουμε και να τα ανακαλούμε για να συνοδεύουν κάθε όνειρο, στόχο και δράση μας. Η Θετική Ψυχολογία μέσω της ενδυνάμωσης έρχεται να εφαρμόσει, πέρα από τη στοχοθέτηση και τεκμηριωμένες πρακτικές για να δημιουργήσει σταθερές βάσεις λειτουργίας του εγκεφάλου, για διαρκή θετική επίδραση στην καθημερινότητα μας

Βοηθώντας να μάθουμε να χαλαρώνουμε, να επανασυνδεόμαστε με τον εσωτερικό μας εαυτό, τις αξίες, τις δεξιότητες, δυνάμεις και ταλέντα μας.
Βοηθώντας να καλλιεργήσουμε θετικές σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που θα μας οδηγούν στα όνειρα μας και στις δράσεις.
Βοηθώντας να εστιάζουμε και να διευρύνουμε τη ψυχική μας ανθεκτικότητα, με αποφασιστικότητα και ενσυνειδητότητα, την αυτοπεποίθηση και τη δέσμευση στους στόχους μας.

Η αλλαγή πρώτα πραγματώνεται μέσα μας και στη συνέχεια στο φυσικό κόσμο. Η λογική δημιουργεί σκέψη στον εγκέφαλο μας που εκφράζεται με το όνειρο μας και τις πράξεις που πραγματοποιούμε στη ζωή μας. Μια ζωή που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα μας, την πραγματικότητα της λογικής μας.

Το όνειρο του καθενός μπορεί να γίνει η πραγματικότητα του.