Σημείο μηδέν (0) … η αρχή της αλλαγής και όχι ο “πάτος”

Σημείο μηδέν (0) … η αρχή της αλλαγής και όχι ο “πάτος”

Blog 5 Δεκεμβρίου 2019

Στη διάρκεια της ζωής μας ο κάθε άνθρωπος ζει επανειλημμένα επιτυχίες και αποτυχίες, πτώσεις και ανόδους, χαρές και στεναχώριες. Αισθάνεται τη μια στιγμή να είναι βασιλιάς και την άλλη ότι δεν αξίζει τίποτα. Στη διάρκεια της ζωής μας, αλλάζουμε και εξελισσόμαστε. Άλλοτε με δική μας επιθυμία και άλλοτε διότι οι καταστάσεις, μας το «επιβάλουν». Η ανάπτυξη μας με τη δική μας θέληση, ασχέτως αν είναι συνειδητή και την επιθυμούμε, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και η διαδρομή πολλές φορές είναι δύσκολη. Ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι η προπόνηση μας σε ένα άθλημα που προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, ή σε ένα μουσικό όργανο ή σε μια τέχνη. Θα μπορούσε να είναι η ολοκλήρωση κάποιου κύκλου σπουδών ή ακόμα και η προσωπική μας ανάπτυξη σε πνευματικό ή ψυχολογικό επίπεδο. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων στην εργασία μας, ή ακόμα και η ανάπτυξη μιας προσωπικής μας σχέσης για καλύτερη επικοινωνία.

Όλα τα παραπάνω, χρειάζονται ώς πρώτο συστατικό για να εξελιχθούν αυτό της προσπάθειας! Ναι χρειάζονται την προσπάθεια μας! γιατί αρχικά δίχως αυτή δεν μπορούμε να καταφέρουμε καμία αλλαγή και καμία ανάπτυξη. Αργότερα, ξεκινόντας την προσπάθεια μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στη διαδρομή θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώθουμε μόνοι, στιγμές που θα θέλουμε να τα παρατήσουμε, στιγμές που θα νομίζουμε ότι δεν αξίζουμε αυτό που κάνουμε, θα νομίζουμε ότι δε θα τα καταφέρουμε, θα θέλουμε να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε και θα νιώθουμε χαμένοι! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκεί που κάνουμε την προσπάθεια μας και πετυχαίνουμε τον στόχο μας, να αισθανόμαστε ταυτόχρονα κουρασμένοι και εξουθενωμένοι και να θέλουμε να τα πετάξουμε όλα μακριά μας !!!

Εδώ, σε αυτό το σημείο της άρνησης, χρειάζεται να έχουμε 3 στοιχεία. Υπομονή, επιμονή και καθαρό μυαλό! Με αυτά μαζί μας, μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να πετύχουμε τον αρχικό μας στόχο.

Η σωστή σειρά είναι πρώτα καθαρό μυαλό, αυτό γιατί θα χρειαστεί να θυμηθούμε ότι είναι φυσικό επόμενο να νιώσουμε όπως αναφέραμε παραπάνω κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μας και να αντιληφθούμε ότι είναι μέρος της διαδικασίας της ανάπτυξης μας, αυτό το στάδιο της άρνησης. Επιμονή στο στόχο μας και στη διαδικασία της προσπάθειας μας είναι το επόμενο στοιχείο για να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και επιθυμία για τον στόχο μας. Εδώ θα χρειαστεί να απαντήσουμε μέσα μας αν αυτό που κάνουμε είναι πραγματικά αυτό που επιθυμούμε!!! Με την θετική επιβεβαίωση μας, δεν μένει τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη πίστη για αυτό που θέλουμε και να τα καταφέρουμε. Η υπομονή είναι αυτή που χρειάζεται ως κερασάκι στην τούρτα της σίγουρης επιτυχίας μας, που θα γευτούμε στο τέλος, εφόσον έχουμε τηρήσει όλα τα προηγούμενα.

Το σημείο άρνησης είναι αυτό το σημείο μηδέν (0) που αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στον πάτο! Κι όμως αυτό το σημείο είναι το πραγματικό σημείο εξέλιξης μας! Είναι το σημείο που όταν ενεργοποιήσουμε τα 3 παραπάνω στοιχεία θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε τα σκαλιά της δικής μας κορυφής. Τα σκαλιά της δικής μας εξέλιξης και επίτευξης του στόχου μας.

Όταν ανέβουμε στο τελευταίο σκαλί πρέπει να κοιτάξουμε ξανά προς τα κάτω, να ξαναδούμε εκείνο το σημείο μηδέν (0) και να θυμόμαστε πάντα από πού ξεκινήσαμε. Γιατί αυτό το σημείο που σήμερα μας φαίνεται ο πάτος είναι η αρχή της επιτυχίας μας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *